Včelařský deník

Sezóna 2024 (III.)

10. 4.
Navzdory nepříznivému počasí dnes navštívili včelnici mladí badatelé ze ZŠ Hudcova. V malé skupince jsme si po krátkém výkladu a ochutnávce pylu ukázali dvě včelstva a "mimo včel objevili" plod, matku a dokonce první letošní trubce. Na závěr děti ochutnaly malý kousek medu z letošní snůšky.

Do včelstev jsou průběžně dle potřeby vkládány nové mezistěny (s cílem obměny díla).
Předevčírem byl vytvořen letošní první oddělek. Na plodovém plástu jsou již vidět nově připravené matečníky..

3. 4.
Díky příznivému počasí byly opět zahájeny návštěvy dětí ze ZŠ Hudcova. První exkurze je za námi.

Následně byla provedena běžná kontrola. Rozvoj včelstev a výstavba nového díla (voskových plástů) je v plném proudu, všude je velké množství nového i zavíčkovaného plodu a do úlů byly doplněny nové mezistěny.

V osiřelci, do kterého byl při druhé jarní kontrole vložen nový plod, byly nalezeny dva matečníky.

20. 3. Druhá jarní kontrola
Dnešní kontrola potvrdila dobrou kondici včelstev i stav zásob navíc doplněný novým pylem.
S ohledem na datum v kalendáři to zní neuvěřitelně, ale v jednom z úlu se objevil první trubčí plod.

20. 2. První jarní kontrola
Díky příznivým klimatickým podmínkám a teplotě kolem 10° C byla dnes provedena první jarní kontrola včelstev.
- Včelstva jsou vitální, s dostatkem zásob. 
- Jedna z matek, shodou okolností ta nejmladší - loňská, uhynula. Tento osiřelec je poměrně silné společenství a prozatím nebyl rozpuštěn / sloučen s jiným včelstvem.

Chovatelským cílem pro tento rok bude doplnění a výměna všech matek stávajících (tříletých) matek.

1. 2. Výsledky vyšetření Varroa
V průběhu prosince byla z monitorovacích podložek odebrána měl (v zásadě se jedná směsný odpad na dně úlu pod obsazeným včelím dílem). Všechny vzorky byly v normě resp. bez výskytu roztoče.
Díky tomu odpadá povinnost provádět jarní ošetření nátěrem zavíčkovaného plodu s fumigací (a včely zatěžovat další chemií).

Sezóna 2023 (II.)

14. 11. Druhé podzimní léčení
Úly resp. jejich obyvatelé se v průběhu zimního období nezřídka stávají terčem ptačích útoků. A protože máme plastové úly, které jsou výrazně měkčí než ty dřevěné, budou z důvodu ochrany před nechtěnými návštěvníky až do jara zakryté sítí.

10. 11. Kontrola spadu po druhém přeléčení
Spad se pohybuje v rozsahu 0 -20.

7. 11. Druhé podzimní léčení
Dnes byla provedena letošní druhá fumigace.

21. 10. Kontrola spadu roztočů po prvním podzimním léčení
Po dalších 72h se spad pohyboval kolem 60 roztočů na včelstvo.

18. 10. První podzimní léčení
Včera byla provedena letošní první fumigace léčivým přípravkem Varidol. Jedná se přeléčení včelstev suchým kouřem ze zapálených proužků obsahujícího účinnou látku amitraz. Přeléčení nefunguje na 100% a proto je nutné jej min. ještě jednou zopakovat.

Spad roztočů se po 24h se pohyboval v rozmezí 50 - 100 roztočů na včelstvo.

2. 9.
Průběžná kontrola přítomnosti matek v izolátorech před prvním podzimním léčením (fumigací) a stavu zásob na zimu. Vše vypadá OK.

20. 9.
Včelstvo novou matku přijalo :)
- volně se pohybuje resp. pohybovala v plodišti, viz foto v galerii.  I ona byla, před zahájením podzimního léčení, uzavřena do izolátoru chmary.

15. 9.
Nově doplněná  matka je stále v transportní klícce (včely stále se k ní přes curové těsto stále prokousaly).
Ostaní matky byly před podzimním léčením uzavřeny do izolátorů chmary.

13. 9.
Včera byla do včelstva doplněna nová matka.
Původní, nově narozenou a nespářenou (z již dříve nalezených matečníků) se mohužel nepodařilo dohledat. Protože ve včelsvu může být jen jedna matka, nezbývá než doufat, zda ji včelstvo přijme - uvidíme při příští kontrole / až včely vyjedí cukrové těsto, které je umístěno ve východu z klícky (na fotografii pod etiketou).

6. 9.
Chybějící matka skutečně chybí. Šance na odchování a spáření  nové vlastní matky je nyní již velmi malá.
V rámci pokusu o záchranu včelstva byla objednána nová matka (u specializovaného včelaře) s předběžným termínem dodání v průběhu září.
Srpen a září je obdobím, kdy se nejen včely stávají častou obětí sršní. Srovnání velikosti sršně obecné a včely medonosné resp. "boj" tří včel s již mrtvou sršní je možné shlédnout v galerii.

22. 8.
Průběžná kontrola a další přikrmování.
V jednom z úlů byla spousta matečníků, viz galerie, a matka nebyla nalezena . Včelstvo je aktuálně bezmatečné (tzv. osiřelec), ačkoli je v něm velké množství plodu.

11. 8.
První srpnová kontrola. Včelstva se dají být v pořádku a vitální. Ve všech úlech je slušné množství plodu (příslib zimní / dlouhověké generace včel).
Zahájení postupného přikrmování včelstev (letos již druhá dávka).

19. 7.
Monitoring spadu roztočů Varroa destructor (Kleštík včelí) po 48 hodinách vypadá optimisticky.
Ve dvou úlech byl zachycen jeden výsktyt, zbývající dva byly "čisté".
Roztoč Varroa destructor je takové "včelí klíště" a je původcem varroázy, což je nejrozšířenější a nejzávažnější onemocnění včelího plodu a dospělých včel, které může s končit úhynem včelstva. Roztoči se šíří zalétáváním napadených trubců a dělnic, roji a nejvíce pak loupežením zdravých včel v napadených včelstvech či přesuny nemocných včelstev.
Samička roztoče je viditelná pouhým okem, viz foto v galerii.

16. 7.
Medníky se soušemi, které se včelám s menšími či většími problémy a kompenzacemi podařilo vystavět z mezistěn byly podsunuty pod plodiště. Aktuálně jich (souší) má na příští sezónu každé včelstvo připraveno deset = jeden plný medník. To lze považovat za dobrý výchozí bod pro příští sezónu.

Včelstva i nadále, nyní již volnějším tempem, v plodišti "pracují" na výstavbě souší o výšce 34,7 cm, abychom se zbavili těch původních - univerzálních 24 cm.
Podobně jako vloni bylo zahájeno letní léčení - do úlů byly vloženy odparné desky s léčivým přípravkem Formidol 81.

23. 6.
V předposledním červnovém týdnu se podařilo zorganizovat první návštěvu dětí ze ZŠ Hudcova.
Děti se dozvěděly "pár" základních zajímavostí ze života včel, prohlédly si včelí dílo, vybavení úlů a ochutnaly rouskový pyl.  Ve skupinkách jsme společně prozkoumali úly zvenčí i zevnitř, detailně si prohlédli medník a rozebrali plodiště. 

Nyní všechny děti určitě dokážou najít matku nebo rozeznat dělnici a trubce (a ti nejšikovnější pak rozlišit dělničí a trubčí plod)

31. 5.
Během dnešní kontroly byl oddělku nalezen nový plod od mladé matky, viz foto v galerii.
Na jeden z úlů byl umístěn "show room", který umožní sledovat práci včel v medníku. Tímto bych rád poděkoval mému kamarádovi Jarkovi Daněčkovi, který se výroby tohoto netradičního nástavku ujal.

22. 5.
Minulý týden jsme od VZmB resp. dodavatele konečně dostali plechové střechy. Ty byly obratem dovybaveny polystyrenovou izolací a umístěny na úly (vypůjčené střechy byly vráceny) takže úly jsou konečně komplet!

Oddělek se vyvíjí slibně - mladá matka sice ještě neklade ale, po více jak čtrnácti dnech (tj. po návratu ze svatebního letu) by se každým dne měla stát plnohodnotným členem společenství.

5. 5.
Nová matka je na světě - má červenou značku (červenou barvou se značí matky narozené v letech končících číslovkou "3" nebo "8").
Matka by v následujících několika dnech měla vylétnout na tzv. svatební let. Když pomineme fakt, že si to před tím několikrát vyzkouší, jedná se o jediný "výlet" v životě včelí matky.
Pokud se nestane žádná nehoda (nesezobne ji pták, neztratí se a trefí zpět do úlu atd.) začne během několika dalších dní klást vajíčka a dále oddělek rozvíjet.

27. 4.
Nový oddělek začal žít svým životem - včely vytvořily tři matečníky, viz foto v galerii, s cílem vychovat si novou matku. Příští víkend 5. - 7.  května by se jedna z nich měla objevit v úlu.
Ostatním včelstvům byly doplněny nové stavební rámky.

22. 4.
V úlech jsou již k vidění trubci - jsou to takové "velké včely", viz foto v galerii.  Nepřinášejí sice do úlu žádné zásoby (v zásadě se jen krmí a občas pomáhají zahřívat plod). Ve správný čas, který právě začíná, se ale mohou spářit s novou matkou a podílet se tak na obnově nových generací včel.

Díky přítomnosti trubců, příznivým klimatickým pormínkám a dobré kondici ostatních včelstev byl pokusně vytvořen nový oddělek. Do něj byly vloženy rámky s plodem a zásobami, viz foto v galerii.
Pokud vše půjde dobře, včely z mladého plodu vytvoří několik matečníků, ze kterých se za šestnáct dní (od nakladení vajíček) vylíhnou matky - vylíhne se jich víc, přežije však jen jedna.

16. 4.
Zběžná kontrola, optimalizace stavu zásob, doplnění nových rámků (průběžná obměna díla).
Vzhledem k očekávanému oteplení mají všechny úly česna zcela otevřena a podsítové podložky byly umístěny do spodní / větrací polohy.

10. 4. Velikonoční kontrola
Kontrola matek, plodování a stavu zásob. V plodišti se objevil první trubčí plod (na začátku května se tedy objeví první trubci - jeden z předpokladů pro obnovu "zrušeného" včelstva).
Zásobní medníky byly přesunuty nad plodiště - přestávají tedy fungovat jako "polštář" / tepelná izolace, ale jako budoucí zásobárna, kterou mají včely "u stropu", tj. nad plodištěm.
S předstihem byly nasazeny i první medníky.

21. 3. Jarní optimalizace plodiště
Kontrola včelstev, plodování matek a stavu zásob. Optimalizace plodiště na tři rámky.
Všechny matky začaly klást a včely začínají nosit první pyl.

10. - 19. 3. První jarní prolet
Včely v zimě nespí. Jsou semknuty do chomáče kolem matky a udržují teplotu v rozmezí 15 - 30 ˚C . Včely se mezi sebou střídají, aby neumrzly - ty zahřáté včely ze středu chomáče se přemísťují na povrch a včely z povrchu se naopak jdou zahřát dovnitř. Energii získávají ze zimních medových zásob.

Své výkaly včely v zimě odkládají do výkalového váčku, aby neznečistily plásty a neroznesla případné nemoci. Během zimy, když svítí sluníčko a teplota se dostane nad 5 ˚C, včely na moment vyletí z úlu a váček vyprázdní. Při dlouhotrvajících nízkých teplotách však nemohou vylétnout ven a vyprázdnit váček.

Minulý týden nastal ten správný okamžik ...

21. 2. Sloučení včelstev
Bezmatečné včelstvo bylo "zrušeno". Čtyři plásty plně obsedlé včelami byly rozděleny do zbývajících tří úlů.

15. 2. Instalace vysokého varroa dna s podmetem
Po dlouhé době konečně dorazila nová vysoká varoa dna. Po dokončení jejich nátěru a drobných interních úprav (instalace stavební uzávěry a příprava na pylochyty) byla usazena na svá místa a nahradila tak provizorní řešení.

14. 2. Vypouštění matek z izolátoru
Dnešní počasí a teplota kolem 7° C umožnila ukončit zimní izolaci matek. Všechna včelstva vypadají silná a vitální, avšak jedna z matek byla nalezena na dně izolátoru mrtvá.

Bezmatečné včelstvo je v tuto roční dobu v zásadě odsouzeno k zániku- v následujících dnech bude "rozpuštěno" resp. spojeno s ostatními  včelstvy.

V průběhu dubna - června vytvoříme z nejsilnějšího včelstva nový oddělek a život v prázdném úlu opět obnovíme


Sezóna 2022 (I.)

1. 11. Zazimování
Úly resp. jejich obyvatelé se v průběhu zimního období nezřídka stávají terčem ptačích útoků. A protože máme plastové úly, které jsou výrazně měkčí než ty dřevěné, budou z důvodu ochrany před nechtěnými návštěvníky až do jara zakryté sítí.

29. 10. Druhé podzimní léčení
Druhá fumigace léčivým přípravkem Varidol.

Spad roztočů po prvním přeléčení, díky absenci dna s monitorovací podložkou, jsou odhadem nižší desítky - což je super.

19. 10. První podzimní léčení
První fumigace léčivým přípravkem Varidol.

16. 9. Izolace matek
Dnes byly matky uzavřeny do izolátorů chmary. Jedná se o důležitý krok, který matkám zabrání klást další vajíčka a dělnice tak nebudou víčkovat nový plod.
V plodu se roztoči varroa vyskytují nejraději (a léčit zavíčkovaný plod je velmi obtížné).  Naopak kontaktní léčení roztočů parazitujících přímo na živých včelách už funguje "o něco" spolehlivěji.

31. 8. Hledání  a značení "chybějící" matky
Při prvních kontrolách oddělků nebyla v jednom ze včelstev nalezena matka. Ta je sice o poznání větší než dělnice, ale v průběhu sezóny je docela obtížné ji mezi tisíci dělnic rychle dohledat - obzvlášť, jedná-li se o mladou matku.

Matka byla na několikátý pokus konečně nalezena a označena žlutou barvou (matky se kvůli lepší orientaci označují barvami - různými dle roku jejich narození).

12. 8. Zahájení krmení
Zahájeno postupné přikrmování oddělků (až do září) cukerným roztokem a zbytky medových zásob z jiného stanoviště (obvyklá dávka je cca 12 - 15 kg na jedno včelstvo).

8. 8. Letní léčení
Do úlů byly vloženy desky s léčivým přípravkem Formidol 81.

26. 7. Usazení oddělků na stanovišti
Během docela deštivého dne byly do nových plastových úlů usazeny čtyři nové oddlěky.  Jedná se včelí společenstva s matkami kmene Vigor F1.

Úly jsou nekompletní a nevybavené, takže prozatím improvizujeme za pochodu, nahrazujeme zapůjčeným materiálem a doufáme v brzké dodání chybějích položek.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky